Anbefalinger KST behandlinger:
Asta på 3 måneder havde meget en favoritside (ville kun ligge med hovedet drejet til højre) og hun havde derfor fået et skævt baghoved. Efter to behandlinger af Mette blev Asta "låst op" og sammen med gode råd om liggestilling og øvelser har hun ikke længere nogen favoritside, blevet god til at ligge på maven og hendes baghoved er mindre skævt.
Anne-Marie, mor til Asta
Kranio sakral terapi til babyer og små børn
Da kranio sakral terapi er en meget blid behandlingform, og det i første omgang kræves, at terapeut og klient får et tillidsforhold, er den meget velegnet til babyer og børn. Barnet behøver ikke at ligge stille på en briks og kan sagtens sidde op eller være i mors og fars arme. Der må også godt leges eller spises samtidig. Kranio sakral terapi behandlingen giver ingen bivirkninger eller gener bagefter. Så ofte vil I som forældre ikke bemærke noget bagefter. Barnet vil højest sove lidt mere eller mindre og være ekstra tørstig.
Læs mere om kranio sakral terapi og behandlingsmetoden.
Kranio sakral terapi til babyer og børn omfatter særlige teknikker, da kraniet ikke er vokset færdigt og der stadig er åbne områder mellem pladerne. Derfor skal man altid vælge en behandler, der har kurser og erfaring med babyer. Behandlingen kan lette eller helt fjerne de fleste følgevirkninger med mærkbare resultater efter bare få behandlinger.
Det er vigtigt som terapeut, at man lader barnet bestemme, hvor længe og hvor meget der skal gives pr. behandling, så kroppen ikke får for meget. Så det kan være, at de helt små bare skal have 20 min. behandling.
Da motorikken og den almene udvikling, og dermed barnets almene trivsel står i højsæde i den måde jeg arbejder på, har al min behandling også fokus på bevægelse, leg og øvelser, hvor kranio sakral terapi og øvelser går hånd i hånd. Jeg mener ikke, at man kan behandle en baby for låsning i nakken eller bækken, uden samtidig at instruere i øvelser, da musklerne dels skal være med til at opretholde knoglernes stilling og dels skal de trænes op, så de bliver lige stærke om fx nakken, som de ikke er, når der er låsning om typisk 1. nakkehvirvl. På samme måde som hos voksne med rygproblemer, går behandling og træning hånd i hånd. Lider barnet af motorisk uro og har svært ved at sove, koncentrere sig i skolen, følge med både fagligt såvel som motorisk, vil praktiske øvelser for familien også være super relevante. Det skal forstås som selvhjælpsøvelser og som understøttende effekt af kranio sakral terapi behandling til babyer og små børn.
De typiske problemer jeg ser i min klinik (0-2 årige)
Sutte og gylpe problemer • Mave og fordøjelses problemer • Drejer hovedet kun til den ene side • Lukket tårekanal • Foretrækker at være i lodret position • Søvnforstyrrelser • Skævhed i hovedet • Skævhed i kroppen • Motoriske problemer (alle faser forsinket og sansemotoriske problemer) • For lav el. for høj spænding i muskler (Tonus) • Bruger ikke arme til at løfte overkrop, flyverstilling • Står på tæer • For tidligt født • vil ikke ligge i barnevogn som spæd • Kolik • Uforklarlig gråd
Jeg ser som nævnt disse problemer rigtig ofte i min klinik, men ved hjælp af blot få kranio sakral terapi behandlinger vil symptomerne blive mindre eller helt forsvinde.
Fødslen
Fødslen er en voldsom proces, hvor barnets kranie bliver presset sammen for at kunne passere gennem fødselskanalen. Under en normal fødsel, passerer barnet ned igennem bækken og fødselskanal. Ansigtet bliver skrabet og trykket af moders korsben og haleben på vej ud, og hovedet drejes og trækkes i en hurtig proces for at sikre nok ilt. Efter fødslen vil knoglerne folde sig ud og komme på plads igen. Da knogler i det lille barns skelet er lavet af brusk og dermed er ”modeler-bare”, vil disse tryk og træk, være normale og hensigtsmæssige. Men det betyder også, at barnet let tager form af de omstændigheder det bliver budt undervejs i processen, og nogle gange kommer knoglerne ikke helt på plads igen. Erfaringsmæssigt kan jeg se, at der er mange nyfødte som udsættes for skader i lettere eller sværere grad. Undersøgelser viser, at det drejer sig om ca. 88% af nyfødte børn.
Kejsersnit eller sugekop
Når barnet så kommer til verden ved fx kejsersnit, hvor der hives mere i hovedet, sædefødsel, stjernekigger, brug af sugekop eller fødes med navlestreng om halsen, så er dels den vigtige sammenfoldning af kranieknogler ikke tilstede og dels vrides og trækkes der noget mere og derved dannes der ofte grobund for komplikationer efterfølgende. Disse komplikationer kan kranio sakral terapi være med til at afhjælpe.
Hvis nakkehvirvlen bliver drejet
Eksempelvis kan den 1. nakkehvirvel blive drejet i en retning, så den 10.kranienerve kommer i klemme. Den har stor betydning for vores stressniveau og fordøjelse. Så hos babyer med denne komplikation, vil man ofte se et meget grædende barn, med ekstra mange maveproblemer.
Da alle strukturer i kroppen hænger sammen og præger hinanden, vil en skæv knogle, som ikke er kommet helt på plads, påvirke mange andre ting i kroppen. Ovenfor nævnte jeg den 1. nakkehvirvel, men det kan også være bækkenet, kravebenet, andre hvirvler i rygsøjlen eller kranieplader som sidder forskudt. Og da muskler hæfter på knogler, vil hele muskulaturen og strukturerne omkring påvirkes. Da et barn mellem 0-1 år er i rivende udvikling, hvor det skal lære at holde hovedet i midten, sidde, kravle, stå og gå, risikerer alle processer og dermed en alderssvarende udvikling at blive besværliggjort.
Symptomer
Når der er skævheder, låsninger eller fødslen har været en hård omgang, kan billedet hos det lille barn være meget forskelligt, nogle kan være meget præget, hvor forældre ofte søger hurtig hjælp, mens andre næsten ikke påvirkes. Men uanset hvad, er det min overbevisning, at barnet skal have det optimale fundament for udvikling. Derfor kan jeg kun anbefale et kranio sakral tjek til din baby, hvis man oplever én af disse ting, som står nævnt længere nede i teksten, eller allerbedst lige efter fødslen, hvis der har været særlige omstændigheder.
Jeg ved det kan være svært, som førstegangsforældre at skelne mellem det normale og unormale. Særlig i forhold til de velkendte maveproblemer, for alle babyer fødes med et umodent tarmsystem, så derfor har alle spædbørn problemer med det i starten, i en vis grad, og vi ved jo alle, at alle babyer græder. Men stol på din intuition som forældre, tænk at kranio sakral terapi til din baby ikke gør skade uanset hvad, og tænk, hvis det var dig selv, der gik rundt med en konstant ubehag i kroppen. Lad tvivlen komme barnet til gode. Det kan kun give ro til systemet, og derved en bedre forudsætning for en god udvikling.
Læs her, hvordan du som voksen kan få glæde og gavn af KST behandling.